Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrika fehérhasú törpesün:

Az Afrikai fehérhasú törpesün (latinul: Atelerix albiventris) a háziasított sündisznók egyik legnépszerűbb, leggyakrabban tartott fajtája. A sünfélék legújabb rendszertan szerint a sünalakúak (korábban rovarevőként határozták meg) rendjének egyetlen családja, azon belül a fehérhasúak a tüskés sünök közé tartoznak, az Atelerix fajba. A Fehérhasú törpesünön kívül ide tartozik még a Szomáliai sün (Atelerix Sclareti, Észak-Szomália), a Mediterrán vagy Algerian sün (Atelerix algirus, Észak-Afrika) és a Fokföldi sün (Atelerix frontalis, Dél Afrika).
Az Erinaceus fajba tartoznak: Kínai sün (Erianceus amurensis), Európai sün (Erinaceus europaeus) és a Keleti sün (Erinaceus concolor), mely Magyarországon védett fajnak van nyilvánítva.

Hobbitartásban találkozhatunk még a Hemiechinus fajjal, ide tartozik a Füles sün vagy egyiptomi hosszúfülű (Hemiechinus auritus) és az Indiai füles sün (Hemiechinus collaris).

Kép A fehérhasúak (Atelerix albiventris) mindamellett, hogy esztétikailag vonzóbbak, kellemes a hobbi tartásuk, mert más sünökkel szemben szagtalanok. Előfordulásuk a természetben Közép-Afrikában, Szudán, Szenegál és Zambia területén jellemző, cserjések, szavannák, akár városban kertekben is. A sünök éjszakai állatok, napközben kis üregekben elbújva pihennek. Éjjel indulnak vadászni, látásuk nem túl jó, szaglásuk fejlettebb. A sünök félénk állatok, ijedtség, zaj, hirtelen mozdulat hatására összegömbölyödnek, hangosan sziszegnek, puffognak, szúrkálnak, így védik magukat az ellenségtől. Azonban a folyamatos közeledés, kontaktus hatására szagunkat, hangunkat megismerik, eltűnik félénkségük, tüskéiket lesimítják, bátran kézbe vehetőek, simogathatóak, jól szocializálódnak. A fehérhasúak más sün fajokkal nem tudnak életképes utódokat világra hozni. A fehérhasúak rendkívül változatos színekben fordulnak elő, hiszen a háziasítás következtében az emberek "alakítják" őket. Emiatt az albínótól, a bézs, a pezsgő (champagne), barack (apricot), fahéj (cinnamon), barna (brown), só-bors (salt&pepper), szürke (grey) és ezek foltos kombinációi (pinto), valamint snowflake, azaz hópehelyszerűen tűzöttségük is előfordul, sőt mostanában jöttek divatba a white face, azaz fehér arcú, weisspony, azaz fehérbóbitás, illetve a spottet face (foltos arcú) süni színek is. A színek még most is alakulnak, rengeteg variánsa fordul elő, így igen változatos a színskála.

Kép
Testhosszuk kb. 17-22 cm, súlyuk 250-700 gr. Kedvelik a 20 fok feletti hőmérsékletet (Afrikában ezt szokták meg), ideális számukra a 22-25 fok, ami nálunk a lakáshőmérsékletnek felel meg, természetesen télen egy fűtött lakásnak. Ha a hőmérséklet jelentősen lecsökken, akkor megkezdik a hibernálódást, de számukra ez végzetes lehet, ezért jó vigyázni, hogy ne hűljön ki, természetesen télen szabadban nem tartható. A süni különösebben nem igényli a társaságot, de jól meg vannak egymással, nőstények között sosem fordul elő konfliktus, a hímek nőstény jelenlétében konkurálhatnak egymással, ezt jó elkerülni! Tekintettel arra, hogy ivarérésük már 8-10 hetesen bekövetkezik, de fizikálisan még nem alkalmasak az utódok kihordására, nevelésére (csak 5-10 hónapos kortól), nem szabad fiatalon sem együtt tartani a hímet a nősténnyel, nehogy korai lelkesedésük tragédiába torkoljon.
Az atelerix albiventris a természetben átlag 3 évet él, max. 6-ot, azonban hobbi állatként tartva nem leselkedik rá a vadon, az éhenhalás vagy szomjanhalás és számos betegség veszélye, így akár ez 8-10 évig is meghosszabbodhat.

 

A süniknek többféle változata van, mely igazán érdekes formában jelenik meg a süniken. Ettől lesznek még érdekesebbek, különlegesebbek.

Kép


Az alapszínek:
* lgerian Black (fekete)
* Salt & Pepper (só-bors)
* Grey (szürke)
* Dark Grey (sötét szürke)
* Chocolate (csokoládé)
* Brown (barna)
* Albíno (piros szemű fehér)
* Cinnamon (fahéj rubin vagy sötét szemmel)
* Apricot (barack)
* Pale Apricot (halvány vagy fakó barack)
* Champagne (pezsgő)
* Sötét szemű Cinnicot
* Rubin szemű Cinnicot
* Sötét Cinnicot
További színváltozatok


* Snowflake változatok (hópelyhesek): Minden színnek van ilyen változata, amikor a tüskék extrém fehér végződésekkel rendelkeznek, ezért hópelyhes a neve.


* A fehér színek is többfélék lehetnek, pl. Cinnicot white, chocolate white, platinum (salt & pepper white), és így tovább, az összes színnel kombinálódik. Ezt úgy kell érteni, hogy éppen csak a tüskék tövénél van szín, a többi rész pedig fehér. Rendkívül érdekesek ezek a változatok is.


* A pinto azt jelenti, hogy bármilyen alapszínű is legyen a süni, kisebb-nagyobb fehér foltokkal rendelkezik a tüskék között. Ha ezek a foltok kis alapterületűek, akkor a sün színe pinto, ha nagy foltokkal rendelkezik, akkor Tobiano Pinto, minden színnel kombinálódik, sőt a snowflake változatokkal is!


* A reverse pinto vagy reverse tobiano pinto pedig azt jelenti, hogy az alapszín a fehér és a színes tüskék alkotnak kisebb-nagyobb foltokat a fehér alapban.


* A színek között érdemes megemlíteni és a törzskönyvön is szerepeltetni, ha a sün Odd Eyed, azaz felemás színű szemekkel rendelkezik (ami szintén újdonságnak számít) vagy pedig Spotted Face, vagyis foltos arcú, illetve weisspony (fehérbóbitájú), ezen variánsok kifejezetten a pinto változatoknál jellemzőek. Ezek a tulajdonságok jelenleg is fejlesztés alatt állnak.


* Az algériai fehérhasú és a fehérhasú sün keresztezéséből jött létre az afrikai fehérhasú sün, ezért 2 színcsoport van: az eddig felsorolt fehérhasú színek és az algériai színek. Az algériai színeket az eltérő homlok tüskék, bőrszín, maszk, foltok és szemfoltok alapján lehet egyértelműen elkülöníteni. Az biztos, hogy az algériai színek mindig sötétebb tónusú színek és a végtagok is mindig sötétebbek. 

 

A sün tartása otthon (kritériumok, feltételek, javaslatok, tapasztalatok)


* A törpe sünök félénk állatok, főleg éjszaka mozognak.
* Nemtetszésüket összegömbölyödéssel, szúrkálással és hangos sziszegéssel fejezik ki.
* A legtöbb süni nem szeret sokáig kézben lenni, inkább mászkál, nézelődik vagy elbújik.
* Párban tartható-e?: Nem igénylik a társaságot.Két hím néha verekszik (főleg ha nőstény is van a közelben), két nőstény többnyire jól elvan.A hím-nőstény párosítás esetén állandó kölyökálldásra és hangoskodásra kell számítani (a hím gyakran nagyon lestrapálja a nőstényt, a folyamatos kísérletezéssel, állandó együtt tartásuk nem ajánlott).

Ketrec vagy terrárium?: 

Egy sünnek kb. fél négyzetméret alapterületű ketrec ill. terrárium kell (természetesen minnél nagyobb annál jobb). Ketrecben és megfelelő szellőzésű terráriumban is tarthatóak, lényeg, hogy nagy méretű legyen és jól legyen berendezve. Az alján forgács (macskaalommal keverve is lehet), faháncs, vagy rongy. Kell még búvóhely, (mókuskerék, mert sok süni szereti tekerni), etetőtál , önitató, játékok. A ketrec soha ne legyen nyáron túl meleg helyen! Amennyiben a hőmérséklet 10 fok alá megy, (részleges) téli álmot alszik. Hozzátenném ez nem azt jelenti, hogy a hazai hideg teleket átalussza, afrikai állat, tehát nem viseli el az itteni hideg időt, télen NEM tartható szabadban. 

Az etetés : jóminőségű száraz és konzerv kutya, vadászgörény és macskaeledel (Hills, Iams, Acana, Royal canin, Sheba) , édes gyümölcsök-zöldségek ( banán, paradicsom, édes paprika, dinnye, barack) , ízeltlábúak - puhatestűek - férgek (tücsök, gyászbogárlárva, lisztkukac, giliszta, csiga), gyíkok, főtt (ritkán nyers) darált marha és szárnyas hús, kevés máj, naposegér 
Táplálékának 80-85%-a legyen hús, a maradék 15-20% gyümölcs és zöldség
Víz mindíg legyen előtte.
Amit NE adjunk a sünnek: csokoládé (és más édességek), mazsolák, fűszeres konyhai maradékok, hagymák, madár és rágcsálótápok,TEJ! 

Egészséges életmódho féregtelenítésüket negyedévente ajánlom. Én kutyák-macskák részére készülő Flubenol KH pasztát használok erre a célra. Ritkán előfordulhatnak más élősködők rajtuk (atka, bolha), ezt a megfelelő szerrel kezelhetjük (pl. Frontline spray). A hideg időre érzékenyek, figyeljünk, nehogy megfázzanak. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

l.ovaklma@windowslive.com

(evikeh, 2011.05.15 08:56)

csokolom tudna segiteni legyen szives ezen msn cimemen irjon vizssa fontos mer lene kérdésem a sünim miat