Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csíkos fűegér
Kedvelt, de ritka terráriumi állat. Az egyik legszebb egérféle és a tartásuk sem problémás. Nappali állatok, kis helyen is elvannak és szinte egyáltalán nincs szaguk.
Kedvelt, de ritka terráriumi állat. Az egyik legszebb egérféle és a tartásuk sem problémás. Nappali állatok, kis helyen is elvannak és szinte egyáltalán nincs szaguk, ami más egérfélékről nem mondható el.

 
Afrikában élnek. A természetben nagy kolóniákat alkotnak, de szoros kapcsolat csak a párok között alakul ki. Ezért legjobb párban tartani őket. Kora reggel és késő délután a legaktívabbak.
Egyedül vagy párban?
Egyedül is elvan, de legjobb párban tartani őket, esetleg egy fiút két lánnyal. Új állattal összeszoktatni nem mindig egyszerű, ilyenkor verekedés törhet ki.  Nálam általában két nap alatt egymáshoz szoknak minden trükk nélkül. Mások különböző módszereket alkalmaznak: kis olajat cseppentenek minden állat orrára és fenekére, így az irritáló új szagokat az állatok nem érzik egy ideig. Van, aki az új állatot kis ketrecben rakja be a többi fűegér közé egy napig, hogy érezzék és megszokják egymás szagát.
Egy pár egy 60x30 cm-es terráriumban már jól elvan, melynek magassága legalább 30 cm legyen, mert ha az egér megijed, nagyot ugrik. Három vagy több csíkos fűegérnek már legalább 80x40 cm alapterületre van szüksége. Alomnak használhatunk forgácsot, fakérget, homokos sódert. Feltétlenül tegyünk be szénát is.
Csirkecsontot ropogtat
Fő tápláléka magokból áll, az általános rágcsálókeverék teljesen megfelel. Mellette adjunk nekik búzát, kukoricát, zabot. Egyéb táplálék legfeljebb 10% arányban szükséges. Szívesen fogyasztanak különböző bogyókat (mint például galagonya, csipkebogyó stb.), dinnyemag, dió, rágcsálódropsz.
Gyümölcsöt hetente 1-2 alkalommal kapjanak, általában almát, néha szőlőt, banánt. Meglepő, de előszeretettel rágcsálják a nyers, csöves kukoricát, gombát, virágokat. Zöldnek füvet, pitypanglevelet, valamint tyúkhúrt adjunk.
Szükséges heti egy alkalommal néhány lisztkukac vagy tücsök, esetleg szöcske. Alkalmanként kemény tojást (héját is), kis darab főtt csirkehúst vagy szívet, pár kekszet, kétszersültet vagy száraz kenyeret.
Ne feledkezzünk meg kedvencükről, a csirkecsontról sem. A kisebbeket hamar eltüntetik, de a vastagabb csontokat is szívesen rágják, amely fogkoptatónak is nagyon jó. Szoptatós anyaegerek rengeteg csontot esznek.
A természetben évente általában kétszer szaporodik, fogságban jó körülmények között akár négyszer is. Egyszerre 2-5 kölyök születik, de előfordul 12 is. Három hetes korukig szopnak, utána elválaszthatók. 2,5-3 évig élnek.

Latin név: Lemniscomys barbarus
Angol elnevezés: Barbary striped grass mouse
Német elnevezés: Streifengrasmaus

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

voloaliz@gmail.com

(volosciuc aliz, 2010.11.29 14:52)

Nekem is van itthon csíkos fűegerem.
Szerintem ez egy nagyon jó oldal.