Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 A Csincsilla

SZÁRMAZÁS (történet)

A csincsilla természetes élőhelye Chile, Peru, Bolívia és Argentína, azon belül is az Andok főleg nyugati lejtőin található kb. 3000 m tengerszint feletti magasságban. Ősi indiánok szerint még 5000 m magasságban is éltek csincsillák. Az inka birodalomban, a mai Peru területén már ezer éve használtak csincsilla bundát. Szőrméjükből köpenyeket takarókat csináltak, illetve díszítésekre használták. Viszont a Chincka indiánok között volt a legnépszerűbb ez kis állat. Ügyesen vadásztak csapdával és tompa végű nyilakkal, főleg a húsúkért. De szőrüket is használták.

Kép

Majd 1500-as években jöttek a spanyol hódítók. 1524-ben Izabella spanyol királynő kapott egy csincsilla szőrme takarót. A takaró célja a királynő részére bányászott arany megvédése volt. Viszont a királynőnek nagyon megtetszet a szőrme. 1591-ből származik az első írásos feljegyzés Josef de Acostatól. 1782-ben Juan Ignazio Molina jezsuita szerzetest bízták meg, hogy nevet adjon az állatnak aki a Chinca indiánok után a csincsilla nevet adta. Ő már a tenyésztést is felvetette.

1800-as évekig jöttek a levadászott állatok prémjei egész Európába. 1900-es évekre viszont nagyon nagy lett az érdeklődés a csincsilla iránt, százezer számra érkeztek prémek a londoni és lipcsei auciókra, főleg Chiléből. Richard Glick az akkori "csincsilla király" 1899-ben 78.500 darab szőrt. 1900-tól 1901-ig 300.000 darab szőrt adott el. Ennek az lett a következménye, hogy a csincsillák száma nagyon kevés szőrméjük meg nagyon drága lett.

Kép
Ezért a chilei kormány már titja a leölésüket. 1899-ben az Angolok az Andok területén kezdenek el bányászni. Majd 1918-ban Mathis Ferrel Chapman bányászmérnök felfigyel a csincsillákra. Miután egy helyi Indián elad neki egy csincsillát.A csincsilla olyan bánásmódot kapott, hogy Marthis F. C. is túlélve 22éves korában hunyt el.


Gőzhajóval jönnek Kaliforniába. 12 csincsilla érkezik meg egy elpusztul kettő születik. Majd innen Inglewood-i farmra érkeznek. Mathis F. Chapman pénzt nem kímélve nagy házakat építet a kis kedvenceinek. Ő háziállatként gondolt rájuk, de sajnos ez idő tájékán indult el az első csincsilla szőrme telep!


Az Inglewoodi-farm

1931-ben egy Breadie nevű német állatkereskedő 32 állatott csempész ki a farmról Németországba.
Ez lett az európai állomány alapja.
1930-as évek elején egy tenyészpár ára 3000 dollár körül mozog ezért sokaknak megtetszik a tenyésztésük.
1936-ban Amerikában, 1947-ben Kanadában, 1953-ban Németországban alakulnak meg az első tenyész szövetségek. 1960-70 között évente kb. 100 ezer darab prémet állítanak elő áruk még mindig magas 100 dollár körüli.

Hazánkban először Anghi Csaba professzor a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója mutatt be néhány példányt. 1967-ben a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutató Intézet importált 120 állatott kísérlet céljára.
1977-ben az ócsai Vörös Október MGTSZ 2000 anya állatott vásárol és 10.000 darabos anyás telep létrehozását tervezi. De a tenyésztésnek nem megfelelő a nagyüzemi tartás így a vállalkozás kudarcba fulladt.
1980-tól jönnek létre a kisüzemi tenyész telepek.
1989-re 7000 ezerre becsülik az anyák számát ezeken a telepeken. Napjainkban Magyarország vezető helyet foglal a csincsilla termelő piacon.

KÜLSŐ JELLEMZŐK

LATIN NÉV: Chinchilla lanigera

SZŐR

Kép

A legtöbb csincsilla tartó számára a legvonzóbb tulajdonság a sűrű puha bunda. Tetőtől talpig szőr borítja a testüket. Sűrű bundájukra elsősorban a hideg miatt van szükség, de a bolhától és más élősködőktől is megvédi a csincsillát. Egyedi bundájuk abból adódik, hogy egy szőrtüszőből 80-100 szőrszál is kinőhet. Más emlősökre az a jellemző, hogy egy szőrtüszőből csak egy szőrszál nő ki.


Születésnél van a bébi szőrme itt a szőrtüszők csak a harmada funkciónál még. Fiatal kori szőre a csincsillának 2 hónapos korában kezd el fejlődni. Nem hullik ki a bébi szőrme csak tovább növeszti. 4-5 hónapos korára már szőrtüszőnek 60 százaléka termel szőrszálakat. Szőrméjét viszont sűrűnek látjuk mert nincs teljesen kifejlődve és közel vannak a szőrtüszők. Az érett szőrme állapotot hat hónapos koruktól kezdik elérni. Mint a bébi szőrménél is tovább növesztik a fiatalkori szőrmét. Ilyenkor már az összes szőrtüsző üzemelni kezd. Körülbelül három havonta vedlenek. Ha megijesztik, erősen hirtelen megfogják, speciális védekezési reakciójuk, hogy szőrüket fájdalom nélkül eldobják! Ezt a mikroizmaik ellazulásával tudják megtenni.

Szőrszerkezet

A szőr színe az extra sötéttől az extra világosig változhat.

FÜL


Testükhöz képest nagy fülekkel rendelkeznek. Igen érzékeny hallásuk van a legkisebb neszre is felfigyelnek. Ha a fül belső fele sárga színű az E-vitamin hiányra utal.

SZEMEK


Viszonylag nagy szemeik vannak.

ORR, BAJUSZ


Orrukat szaglásra használják. Táraikat is szaglászással ismerik meg. Érzékeny bajszukat tapintásra használják. Ez az esti tájékozódásnál sokat segít nekik.

FOGAZAT


A csincsillának éles állandóan növekvő szemfogai vannak. A fogak színének sárgának kell lennie. Fehér fog A-vitamin hiányra utal. Ha nem biztosítunk megfelelő rágó illetve fogkoptató dolgot előfordulhat, hogy állatorvos kell vinni aki levágva vagy lereszel a megnőtt fogból. Havonta ellenőrizzük a fogakat.

MELLSŐ, HÁTSÓ LÁBAK


Mellső lábaik igen fejletek. Ügyesen használva őket kisebb táplálékot egy kézzel is megtud fogni. Hátsó lábaikkal akár helyből is 50 centimétert is képesek ugrani. Viszont egy nagyobb esés következtében könnyen eltörhetnek.

Létezik rövidebb farkú csincsilla (Brevindata).
Illetve hosszabb farkú (Lanigrea).
Nálunk inkább a hosszabb farkú példány az elterjedtebb.
A farok célja az egyensúlyozás.

GONDOZÁS


Bár az utcán nem kell sétáltatni őket elég sok foglalkozást igényelnek. Ha nem foglalkozunk velük nem sértődnek meg csak ne csodálkozunk ha nehezebb kézbe venni.

Kép

TARTÁS HELYE

Akvárium, zárt doboz nem jó a csincsilláknak mert megfulladnak. A csincsillák tartása nagy helyet igényel. Legjobb a fémrácsos ketrec. A fém ketrecnél figyelni kell , hogy ne legyenek kiálló részei. Nehogy esetleg megsérüljön a csincsilla. A műanyag tálcát esetleg megrághatják. Ami később emésztési gondokat okozhat. A tálcát havonta egyszer fertőtlenítőszerrel mossuk át. A ketrec minimum 50 cm széles 50 mély és 50-60cm magas legyen. De egy-két hónap múlva rájössz, hogy a legnagyobb ketreced is kicsi és még nagyobbat keresel. Lehetőleg szintes ketrecet keresünk. Minél magasabban vannak annál jobban érzik magukat. A szintek anyaga lehet fém illetve fa. A fa hátránya, hogy időközönként cserélni kell. Mert fogkoptatás céljából megrágják azt. Ezért kerüljük a fenyőféléket mert ezek mérgezőek lehetnek, de jó választás pl. a juhar. Fontos, hogy kezeletlen fát válaszunk mert a lakkozott, festett fa is veszélyes lehet. Betehetünk még fa ágakat is amin kis kedvencünk szívesen ücsörög. Fontos, hogy a ketrec ajtaja nagy legyen, hogy a csincsillához kényelmesen hozzá férjünk. Búvóhelyet is biztosíthatunk a csincsilla számára. Legjobb a fa, kerámia házak, de henger alakú tárgyakat is berakhatunk. Fontos, hogy a ketrecet és a benne lévő csincsilla ne tegyük közvetlen napfénynek és húzatnak. mind a kettő veszélyes lehet a csincsillára nézve.


ALOM


Az alom anyaga változó. Lehet forgács, széna, fakéreg stb... A forgácsnál a puha forgácsot keressük. A kemény forgács nyár illetve fenyő nem jó. Az akác, tölgy ha a csincsilla vizeletével találkozik beszennyezi az állat hasát és a nemi szervet ami körül a szőr sárgás barna lesz. A forgács előnye ha nincs más ebben is megfürdik. A széna (ha boltban vesszük) kicsit költségesebb illetve nem túl jó a nedvszívó képessége.
Ha az almot rendszeresen cseréljük a csincsilla teljesen szagmentesek.


FÜRDÉS

Nyáron naponta, télen két három naponta kell fürdetni. Ez történhet bármilyen kvarcmentes homokban. A legjobb amit a csincsillák számára gyártanak (puszek sanit). A sok fürdés sem jó. A sok homok fürdő kiszáríthatja a bőrüket ami gyakori viszketést okoz a csincsilláknál. A fürdés történhet kis tálban, tálcán, illetve zárt hengerben pl. befőttes üvegben. Mivel esti állatok én az esti órákban történő fürdést javaslom. A fürdető homokba naponta rakhatunk 1-2 dkg friss homokot. Vagy 1 hetente cseréljük a teljes homokot.
TIPP: Ha egy kis kamillát teszünk a fürdető táljukba fényesebb és illatos lesz a szőr.


ITATÁS

Egy kis érdekesség. A vadon élő csincsillák akár három hétig is kibírják víz nélkül károsodás nélkül. Persze ezt otthon senki ne tesztelje le a saját csincsilláján! Irtatásra legjobb a golyós önitató. Műanyag tartájjal és fém itató részel. A műanyag tartáj előnye, hogy látjuk a napi fogyást. A vizükbe téve a vitamint biztos hogy, bejut csincsillánk szervezetébe. A vitamint két három naponta adagoljuk. A vitaminon előírt módon. A víz cseréjét nyáron 1-2 naponta, de télen is 2-3 naponta cseréljük. Havonta egyszer mosószeres vízzel jól ki kell mosni.


ETETÉS

Igen kíváncsiak ezért mindig az a finomabb ami a másik szájában van. Képesek kivenni a másik szájából az élelmet. Nagyon pazarlósan esznek .Ami egyszer kieset a kezükből ritkán mennek utána. Csak növény evők. Ezen belül is igazi ínyencek. Nem szabad túletetni őket, inkább kevesebbet! Nagy rosttartalmú, de csak kis mennyiségű táplálékot adjunk a csincsilláknak. Egészségük érdekében csak nekik gyártott száraz táppal etessük őket. Megeszik a magvakat is csak napraforgó illetve kukorica magas olaj tartalma miatt máj károsodást kaphat. Sőt gyomor görcsöt is kaphat ha hirtelen nagy mennyiségben kap olajos ételt.


FŐ TÁPLÁLÉK


A fő tápláléka a csincsillának a száraztáp és a széna. Átlagos napi száraztáp fogyasztásuk 30-40 gramm között mozog ami körülbelül egy két evőkanál . Képesek többet enni a kelleténél ezért figyelni kell a megfelelő mennyiségre.
Fontos, hogy egyféle táppal etessük a csincsillát.

A tápok között elég nagy a különbség ezért törekedjünk a jó minőségű eledel biztosításáról (Puszek gran). Széna és még sok finomság. Ha új tápot szeretnénk adni akkor legalább egy hétig a régi táppal keverve adagoljuk.
Fontos, hogy a tápot megfelelő helyen tároljuk. Légmentesen, úgy, hogy más állat ne szenyezhese be az ételt.
A penészes, romlott tápot nem szabad oda adni mert súlyos hasmenést illetve a csincsilla halálát okozhatja.

Szénával is etessük a csincsillát. Naponta vagy két naponta adagoljuk a szénát. Erre a legjobb a széna tároló, amit ketrec külső részére tehetünk. De lehet még kis tálba is rakni. Igaz Magyarországon kevés helyen lehet kapni ,de megemlítem, hogy lehet még préselt széna kockával is etetni őket. Ezt inkább tálba adagoljuk. Mint a tápnál is itt is tilos romlott, szennyezett, penészes szénával etetni.KIEGÉSZÍTŐ ELESÉG


A legfontosabb kiegészítő ételük a gyógyfüvek illetve a szárított virágok. A gyógyfüveket készen keverve is megvehetjük, de saját magunk is keverhetünk illetve egyfajta gyógyfüvet is kaphatnak. A csincsillák által legjobban kedvelt gyógyfüvek a kamilla, borsmenta, csipkebogyó. De lehet próbálkozni citromfűvel, csalánlevéllel és mentával.


A csipkebogyót frissen illetve szárazon is adhatjuk.
Magas C- vitamin tartalma segít az immunrendszer erősítésében.
Adagolhatjuk naponta is mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin így naponta ürül a szervezetből.
A szárított virágokat igazán szeretik. A virág lehet rózsa, kutyatej, százszorszép és még sok más virág. Szeretnek nasizni is. A legtöbb csini szereti a mazsolát, bár ezt csak ritkán adjuk neki mivel az aszalás miatt megnő benne a cukor tartalom. Inkább szárítva mint aszalva adagoljuk nekik az ételt.

Szeretik a szárított alma chipszet és a banán chipszet is. A szárítás miatt tovább eltartható illetve kevesebb benne a cukor. De az almát frissen is adhatjuk nekik. Az almának magas a kalcium tartalma. Az almában megtalálható az A-vitamin , C-vitamin, B-vitamin és G vitamin. A G-vitamint "étvágy vitamin"-nak is szokták emlegetni mivel segíti a növekedést és serkenti az emésztést. A banánnak magas a vas, kálium, foszfor, mangán tartalma. Aki nem híve a mesterséges vitaminnak próbáljon meg minél több vitamin dús táplálékkal etetni így biztosítva neki a napi vitamin mennyiséget.

Vannak tápok amikbe bele van keverve a csipkebogyó, a szárított banán és egyéb nasik. Megeszik a popkornt, az M&M-es cukorkát, de ezeket csak nagyon ritkán kapjanak mivel ez nem tartozik bele a természetes élőhelyükön megtalálható táplálékok közé. Nyáron lehet ezt fák rügyeivel is etetni őket. Tavasztól őszig hetente kéthente lehet egy kis füvet egy-két szál kutyatej levet adni a virágát is szívesen megeszik.
BETEGSÉGEK

Az itt olvasható betegségeket Potháczky Lajos Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyve segítségével jött létre.

A csincsillák igen szerencsések mert kevés betegséget kapnak el.
A szőr sűrűsége miatt semmilyen élősködő (tetű, bolha) nem tud a szőrben megmaradni.
MEGELŐZÉS
Ha már megvan a baj mindenki okosabb lesz ezért tartom fontosnak a megelőzést.
Egyes baktérium okozta betegséget megelőzhetünk ha a táppal illetve a szénával más állat vizeletével illetve ürülékével nem szennyezi be.
Romlott penészes táptól szintén védeni kell mert ez is súlyos megbetegedést illetve a csincsilla halálát okozza.
Rendszeres takarítással is megelőzhetjük a betegségeket.
Magas vitamin tartalmú táppal ettesük a csincsillát. (Daphnia Puszek)
Ez mellet még vizben oldható vitaminnal is erősíthetjük a csincsilla szervezetét.

ÁLTALÁNOS TÜNETEK


A beteg csincsilla elveszti az étvágyát, keveset vagy egyáltalán nem iszik, nem érdeklődő keveset mozog.
A szemek nem fényesek. A szőre fénytelen borzolt lesz.
A csincsillák nagyon érzékenyek a szőrükre ezért ha nem fürdenek az gyanús lehet.
Ha a többi tünet is tapasztaljuk mindenféleképen vigyük orvoshoz.
A napi gondozás alatt mindig vizsgáljuk meg a csincsillát.

FONTOS


A beteg csincsillát mindenféleképen különítsük el a többi csincsillától a betegség mértékétől függetlenül.
Egy két betegségnél említve van a kezelés módja, de mindenféleképen vizsgáltassuk meg állatorvossal a csincsillát.


HA JÖN A BABY

FIÚ? LÁNY?


A csincsillák külsőre egyformának tűnek. Csak felemelve illetve alájuk nézve derül ki kedvencünkről, hogy mi a neme. Bár aki rendelkezik tapasztalattal az a kicsi arcából megmondja a kis csincsilla nemét, de ez nehéz. Sok helyen össze keverik őket így ha van rá lehetőséged próbáld meg te is megnézni őket. Több szem elmélet. Ne intézd el azzal, hogy nem értesz hozzá, mert később nehezebb lesz két fiúval vagy két lány csincsillával.. A lényeg a távolságban van. A nőstény csincsillának is van úgynevezett álhímvesszője, ami a húgycsövének a kitüremkedet része. De ez nagyon közzel van a végbélnyílásához. A fiatal hímeknél jól megfigyelhető távolság van. Minimum fél centi távolságnak kell lenni. Fenőt csincsillák esetében ez a távolság egy centi is lehet. Később vagy idősebb hím csincsilláknál a távolság között kialakulnak a here zacskók ami után már nem lehet össze keverni őket.


ÉRETTSÉG


4 hónaposan már ivarérettek. 7-8 hónapos kor előtt nem ajánlott a pároztatás. Ezt elkerülve nem ajánlót 7-8 hónapos koruk előtt két különböző nemű csincsillát együtt tartani. A túl korai ellésbe az anya elpusztulhat illetve károsodott kicsiket hozhat a világra.VÉDEKEZÉSI REAKCIÓ


Ha a nőstényeknek nem szimpatikus a hím közeledése két lábra állva támadó pozíciót vesz fel. Ha ez nem elég és a hím tovább próbálkozik a nőstény vizeletével lespricceli. Ezt követően a nőstény csincsilla megtámadhatja a hímet. Ha ez bekövetkezik vegyük külön őket. Azonos korú csiniknél ez ritkán fordul elő. Akkor tapasztalhatjuk inkább ha a hím idősebb. Ilyenkor jön az össze szoktatás. Egy hétig egymás mellet lévő ketrecbe kell őket rakni. Elég közzel ahhoz, hogy tudják szaglászni egymást. Vagy ha elég nagy ketrecünk van akkor a két ketrecet egymásba téve is meglehet oldani a szaglászást. A szoktatást segítheti ha tágas nyílt helyen is találkoznak. Ha támadásra kerülne sor vagy nincs kellő hely a menekülésre rakjuk vissza őket a ketreceikbe.


PÁRZÁS


A nőstény párzásra való hajlamát könnyű ellenőrizni mert rés alakú hüvely nyílása kereké válik. Ami 28-32 naponta történik meg. A párzás általában este történik. Ha nem jön össze az aktus este folyamán többször megismétlődhet. A vemhesség alatt a pár együtt tartható, de ellés után érdemes a hímet külön venni. Ilyenkor a nőstény nagyon fogékony, így könnyen újra vemhes lehet. A hím külön vételét én akkor javasolnám ha van másik csincsillánk ami mellé betehetjük a hímet, hogy ne legyen egyedül. Ha nincs másik csini az ellést
után 2-3 nappal vegyük ki a hímet egy héttel később rakjuk vissza. Mivel hím is szívesen kiveszi a részét a gyerek nevelésében!


VEMHESÉG


A vemheség 111 napig tart. A vemheség első részében semmi különöset nem tapasztalhatunk. A második felében enyhe hízást, nagyobb étvágyat és az oldalán való alvást láthatunk a csincsillán. Ilyenkor fontos a vitamin dús, minőségi takarmány illetve széna biztosítása. Kézzel nehéz kitapintani a kicsiket, így ezt gyakorlattal nem rendelkező csincsilla tartónak nem javaslom. Egy biztos tipp ha csincsillánkat megmérjük. Bár ehhez nem árt tudni mikortól várható a kis csincsilla. Ha tudjuk a nőstény testsúlyát és egy hónap alatt 50-70-grammal nehezebb lesz biztos, hogy vemhes.
Kép

FONTOS!
Az utolsó 2-3 hétben ha nem muszáj ne mozgassuk, szállítsuk és fogdossuk a nőstény csinit. Az utolsó 1 másfél hétben nem szabad fürdetni mert ha a por a hüvelyébe megy akkor hüvelyfertőzést kaphat. Ami az ellés során komplikációkat okozhat. Ha nem poligám ketrecben /több nőstény egy ketrecben csak a hím tud átjárni a nőstényekhez/ tartunk több nőstényt egy hímmel előfordulhat, hogy az anya csincsilla megtámadja a többi nőstényt. A támadás halálos kimenetelű lehet. Ezért érdemes a többi nőstényt /nőstényeket/ külön venni.ELLÉS


Az ellés az esti órákban szokott történi. Semmilyen fészket nem készít. Ellés közben halk fájó hangot adhat ki. Kicsinyeit egymás után hozza világra szépen letisztogatva őket. Az anya csincsilla szülés után nagyon éhes lesz ezért fontos megfelelő táplálékot biztosítani a számára. Az ellés akkor fejeződik be amikor az anyából a méhlepény is kijön amit utána elfogyaszt. Ha szemtanúi vagyunk az esetnek én nem jön ki a méhlepény illetve az ellés tovább tart mint 4-5 óra előfordulhat, hogy egy vagy több kicsi beszorult illetve nem tudja világra hozni. Ez esetben azonnal vigyük csincsillánkat állatorvoshoz mert kedvencünk 24-48 órán belül elpusztulhat.


A BABY


A kicsik száma 1-4 között változhat. A kicsik igen fejleten nyitott szemmel és szőrösen jönnek a világra. Születésük után 2-3 órával hátsó lábukra állva már szopiznak. Születésük után már pár órásan kézbe vehetőek. 2-nél több kis csini esetén figyelni kell, hogy egyformán jussanak tejhez. Kisebb civakodás ilyenkor előfordulhat az anyatejért. Nem szeretnek osztozkodni illetve a túlélés hajtja őket. Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyik kicsi kevésbé fejlődik mesterségesen is lehet táplálni a kicsit, ha ezt szükségesnek látjuk. Ez történhet pipettával, tű nélküli fecskendőből, vagy gyógyszertárban kapható szemcsepegtetőből. A kiegészítő táplálék: 1 rész felforralt tejhez adunk 2 rész felforralt vizet amit lehűtve adunk a kicsinek. Illetve gyerektápszerrel lehet még etetni. 1 hetesen már kóstolgatják a tápot, de 3-4 hetes korukig anya tej a fő táplálékuk. Elválasztani 8-10 hetesen lehet. Ha már van gazdija a kicsinek érdemes előtte 1-2 hétig külön venni, hogy szokja az egyedül létet.


FONTOS!
A kicsik igen kíváncsian jönnek a világra így mindenhova követik anyukat. Ezért fontos, hogy a ketrec baby csín biztos legyen. Többszintes ketrec esetén ha a szinteket lépcső válasza el ki kell venni az alsó lépcsőt. Követve anyát egy fentebbi szintről lesodorhatják illetve leeshet ami lábtörést, komoly sérülést okozhat. Mivel elég kicsik 30-50 gramm közötti súlyúak egy 10-15 milliméteres rácstávolságon simán kifér. Ezért érdemes bizonyos magasságig kartondobozzal körbe vonni a ketrecet. Vagy más módon megakadályozni, ha szükséges, hogy a baby csincsilla kiférjen.HA GOND VAN


Ha az anya csincsilla az ellést követően elpusztul két dolgot tehetünk.
Ha van hasonló korú nőstény csincsillánk oda adhatjuk a kis csincsillát dajkaságba.
Minimum 1 éves legyen a dajka csincsilla. Fontos mindig az idősebb csincsilla megy a kisebbhez.
Ha a dajka csincsillának nem tetszik a kicsi akkor be kell szórni a fejét és az orrát és kicsit is be kell szórni hintőporral. Így egy kis időre elveszti a szaglását és addig megszokja a kicsi jelenlétét.
Ha éppen nincs kéznél egy idősebb nőstény csincsilla akkor nekünk kell táplálnunk.
Ilyen esetben az apa mindig maradjon mellette mert ő is gondoskodik róla csak a szoptatásban nem túl jók.
A tápszert 3-4 óránként kell adagolni. A fent említett módon hígított tejjel vagy gyerek tápszerrel.
De a fent említett módon már egy hetesen kóstolgatják a tápot.
Fontos, hogy meleg helyen legyen ami 20 fok körül ideális.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.