Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háziegér

 

A Rágcsáló emlősök rendjébe, az Egérfélék családjába tartozó faj. Falusi házak, istállók, raktárok lakója. Szinte mindent megeszik, ami útjába kerül.

Bevezető
 
A Rágcsáló emlősök rendjébe, az Egérfélék családjába tartozó faj. Falusi házak, istállók, raktárok lakója. Szinte mindent megeszik, ami útjába kerül (a magvaktól a konyhai hulladékig). Többnyire összerágott újságpapírból, szövetekből készít fészket.
A magyar néphitben mint démonikus állat szerepel. A hagyomány szerint Noé bárkájában az ördög egér alakjában kezdte a bárka falát kirágni, hegy elsüllyessze; de Noé észrevette s kesztyűjét utána hajította. A kesztyűből lett a macska.

 

Leírása

Testét sötétszürke színű szőr fedi, hasa valamivel világosabb, különben észak felé bundájuk világosabb, sőt vannak egészen fehérek, melyek fogságban is tarthatók. Ajkait egyes hosszabb, érzékeny bajuszszálak díszítik. Élénk szemei feketék. Farka olyan hosszú, mint a teste.. 180 gyűrű található rajta. A fehér egér egy tenyésztett változat, albínó. Ebből adódik, hogy sokkal érzékenyebb külső behatásokra.

 

Jellegzetes egérszaga van. Testhossza: 75-110 mm. Testsúlya eléri a 28 grammot. Színezetük eltérő, Nyugat- Európában a vadon élők barnás árnyalatúak, a városi egerek szürkék és ritkán világos a hasuk. Kelet-Európában mind a vad, mind a városi hasa világos.

A háziegér nesztelen szalad, ügyesen kúszik még a falon is. Hangja cincegő, fogságban megszelídül. Igen szapora, évenként ötször is fiadzik, kicsinyei számára eldugott helyen szalmából és szénából készít fészket.

 

Beszerzése

A házi (fehér) egerek könnyűszerrel és olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, állatkertekből, orvostudományi, gyógyszeripari és biológiai kutatóintézetekből, kisállattenyésztőktől.

Az állat helyének kialakítása

Egy 65x30 cm alapterületű, 35 cm magas terrárium elegendő akár három egér tartásához is. Célszerű olyan helyre tenni, ahol csak a reggeli órákban éri nap, mert különben a terrárium nagyon felmelegszik, és hamar befülled a levegője. Ne feledjük, hogy kis kedvencünk ?lakhelyét? hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.

Etetés-itatás

Szeretik, sőt imádják a vizet, különösen, ha friss. Az önitató előnye, hogy nem tudják teledobálni a vizet ennivalóval, forgáccsal.

Szinte valamennyi gyümölcsöt, zöldséget szívesen fogyasztják (mindig alaposan megmosva és lehetőleg meghámozva), illetve kaphatnak rágcsálóeleséget is Vannak azonban tiltott zöldségek, melyeket mindenképpen kerülni kell. Ilyen az erős paprika, és a hüvelyesek (borsó, bab).

Gondozás

Élettartalmuk általában 1-4 év, a maximális életkort 7 évben jelölik meg.

 

Szaporítás

Vemhességi ideje 18-24 nap, akár 9-15 fiat is kölykezhet. Utódai 13 napig vakok és 8 napig csupaszok.18 napos korukra elválasztódnak, és ezt követően hat hét alatt ivaréretté válnak. Évente akár tízszer is fialhat.

Latin név: Mus musculus
Angol elnevezés: House mouse
Német elnevezés: Hausmaus

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.