Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sün tartásaSünök magányos állatok, saját területre van szükségük. Csak az egy alomból származó kis sünik viselik el egymást, amíg fel nem cserepednek. Utána már nagy esélye van annak, hogy megsérülnek, harapdálják egymást, és védelmezni kezdik az élelmet egymás elől. Ha elérték a 300 g súlyt mindenképp külön kell őket elhelyezni.

Kép

Hova tegyük a szerzeményt?

Jól szellőző, világos szobába legyen elhelyezve, ahol a hőmérséklet 18-20 °C között legyen. Érzékenyek a hangokra, míg napközben szundiznak, így néhány szoba kizárható, pl.: konyha, gyerekszoba, garázs vagy pince. Ha a körülmények megengedik, akkor szabadon kószálgathat a nappaliban. Imádják a sötétebb sarkokat, a könyves polc alsó polcát, elrejtőznek a szekrények és radiátorok mögött és nem biztos, hogy ki tudnak jönni, mert a tüskéik megakadályozzák a tolatást.
A süni ne keveredjen háziállatok társaságába – pl kutyák közé – nem csak a fertőzések átadása miatt, hanem mert leszokhat a veszélyhelyzetre való örökült reakciójáról – a tüskeborzolásról, ami később a természetben akár az életébe is kerülhet.

A süni elkerítése

 

Kép

Legalább 2 m² felületet biztosítsunk a süninek, így lesz helye mozogni, hisz a sünik éjszaka sokat mászkálnak. Legyen legalább 45-50 cm magas az oldalhatárolás és törésbiztos legyen, mert a sünik nagyon vágynak a szabadságra és kitartó erős állatkák, valamint célszerű kis zárható nyílást vágni a kényelmesebb szabadon engedéshez. Úgy készítsd el a helyet neki hogy könnyen tisztítható legyen, alapanyagnak megfelelő műanyag borítású farostlemez. Több szintű lakhely kialakításával sokkal kellemesebb környezetet tudunk biztosítani a süninek. Az aljára tehetsz néhány réteg újságpapírt (ne használj fűrészport, forgácsot, kérget vagy tőzeget).
Ha egy kis száraz szénát teszel be neki éjszakára, reggelre különböző kuckókat, várakat és pihenőhelyet épít ki magának a tüskéivel.

Pihi hely

Kis kartondoboz ami kb 30cm hosszú elegendő. Legyen egy bejárata, ami legalább 10×10cm, hasznos, ha levehető a teteje, mert így takarítható könnyedén. Kibélelhetjük összegyűrt újságpapírral, szénával, de hagyhatjuk, hogy egy kis segítséggel a sünike rendezze be magának. Ezeket persze ki kell cserélni ha, bekoszolódik (kaki, pisi). Ne használjunk pamutfonalat, ruhát. De megKép feleő kuckó számukra a faágakból dróttal összekötött, hajlítható odú is.

Gondozás és téli álom

 

A sünit otthoni tartáskor is téli álomra kell szenderíteni, ha megfelelő súlyban van (kölyöksüninél 60-70 dkg) és egészséges. A pihenő helyét kétszeresen szigeteljük el, majd száraz, hűvös helyre tegyük. Minden téliálmot felügyelni kell. A téli álomról itt olvashatsz többet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.