Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sztyeppi lemming

(lagurus lagurus)

 

 

 Kép

 

Tartás:

Tartása terráriumban ajánlott, minimális mérete 2- 4 db lemming számára 60x40x30 cm, ebben kényelmesen elférnek, több kuckót is kialakíthatunk nekik, és elfér benne a mókuskerék, mászófa, papír guriga, vagy egyéb játákok. Kisebb csoportban érdemes őket tartani, mert társaságkedvelő állatok. Mivel egész nap aktívak, elegendő szórakozást kell biztosítanunk nekik, és ha látni is akarjuk őket, érdemes csak kevés almot berakni, mert különben a föld alatti járatokban töltik napjukat. Házukon több kijárat kell legyen, mert a lemmingek támadási formája a sarokba szorítás, és a vesztes gyakran bele is hal sérüléseibe, ezért menekülő útvonalat kell hagynunk kis kedvencünknek. A házikó köré érdemes zöldet rakni, mert ebből építenek fészket maguknak. Tisztítani nem kell sűrűn, elég 1-2 hetente, létszámtól függően, viszont azt a sarkot, amit wc-nek használnak, ajánlott kb 4 naponta cserélni, ha átnedvesedik.Kép

 

Etetés:

Elsőként fontos megemlíteni, hogy a lemmingek cukorérzékenyek, ezért ne adjunk nekik gyümölcsöt, kukoricát, vagy rágcsálóknak való nasit, mert jelentősen csökkentjük vele kedvencünk élettartamát. Zöldséget, uborkát, szénát, füvet, pitypang levelet és tyúkhúrt viszont adhatunk nekik, emellett még magkeveréket, törpehörcsögnek, degunak készült eledelt, ha kiválogatjuk, és  szigorúan csak a magokat kapják meg belőle. A mongol futóegér táp is megfelelő, keverhetjük kanáriknak készült magokkal is. Fehérjepótlásként hetente kisebb rovarokat adjunk nekik, vagy lisztkukacot, szárított rákot.

 

Szaporodás:

Már másfél hónapos korukban ivaréretté válnak, és három hetente képesek új almot a világra hozni. Ezért, ha nem szeretnénk népes gyermekáldást, akkor csak egyneműeket tartsunk együtt. Ugyan is az első elléskor 2-4 kicsit,a továbbiak alkalmával pedig 4-8-at hozhat a világra, de állandósulhat a 8 is. Ha mégis a kicsik mellett döntünk, akkor egy vagy több nősténnyel csak egy hímet tartsunk, mert két hím jelenléte a nőstények között csak veszélyforrás, vetélytársat látnak egymásban. Az anyának a kicsik szoptatásakor szüksége van fehérjepótlásra.

Kép

A kicsik kb. 1cm-esen születnek, fejletlenek, szemük csukva van,és még nincs szőrük. Kb egy hetesen már láthatóak a nemi különbségek. Pár nappal utána nyílik ki a szemük. Mikor kimásznak maguktól a fészekből, már meg lehet őket fogni. A kicsik mindent megrágcsálnak, próbálgatják mi ehető, és mi nem. Két hetesen már esznek szilárdat is, három hetesen pedig már elválaszthatóak az anyjuktól. Kb. másfél hónapos koruk után érik el a 4-6 cm-es testhosszt, és 2-3 hónapos korukig nem is igen nőnek. Kb. három- négy hónaposan érik el a 10-12 cm-es felnőtt méretet.

Kép www.ragcsalofalva.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Veresegyház

(Kovács Tamás, 2015.12.06 13:42)

Sziasztok!

Eladó lemingeket keresek. Ha tudtok, kérlek írjatok, érte is megyek :)

veresidiszallat@gmail.com