Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyulak helyes tartása
A kis nyuszikat nem elegendő csupán babusgatással, és bőséges táplálékkal elhalmoznunk. Némely higiéniai szempontot is figyelembe kell vennünk a tartásukkal kapcsolatban. Hogyan helyezzük el helyesen a nyuszinkat?

Véleményem szerint az első, és legfontosabb szempont a megfelelő fény - és világítási körülmények megválasztása. Egy olyan állandó helyet keressünk neki otthonunkban, ahol bőségesen éri az állatot természetes fény, de az erős, tűző naptól óvjuk kis kedvencünket! Alkalmazhatunk persze mesterséges világítást is náluk, de a kellemes, finom napsütésnek biztosan mindegyik nyuszi jobban örül.

Kép

Rendszeresen takarítanunk kell az almukat. Ez azt jelenti, hogy hetente minimum egyszer cserélnünk kell az aljzatot. A rossz, baktériumoktól hemzsegő alom rengetegféle betegséget okozhat kisállatunknál. Ugyanezen célt szolgálja a gyakori szellőztetés is. A kis nyulak nagyon érzékenyen reagálnak a légzőszervi problémákra. A szellőztetéssel és a takarítással megakadályozhatjuk azt, hogy az alomban lévő bélsarak és porszemcsék egyre jobban felhalmozódjanak, és az állat ugrálása közben felverődjenek.
Kép
A legtöbb nyuszinak magas páratartalmú közegre van szüksége. Ez 60-70 %-os relatív páratartalmat jelent, ezt kell biztosítanunk nekik. Ezt a páratartalmat is a sűrű szellőztetéssel és a rendszeres alomtakarítással érhetjük el. Nyuszink sem a túl magas, sem a túl alacsony páratartalmú helyen nem érzi jól magát, ráadásul bőrbetegségek alakulhatnak ki náluk, és gyakran előfordul, hogy meg is fáznak. Természetesen nem kell őket túl nagy melegben sem tartanunk. A legmegfelelőbb számukra a szobahőmérséklet, ami körülbelül 20-25°-t jelent. Abban az esetben, ha kis nyusziaink születnek, kicsit növelnünk kell a körülöttük lévő hőmérsékletet. Ez olyan kb. 10°-os növelés, amellyel elkerülhetjük, hogy a kis bébik teste kihűljön.

Kép


Az alapszabályok betartása minden nyuszi tartó gazdira egyaránt vonatkoznak. Azok a gazdik, akik ezeket a tartási körülményeket nem tudják biztosítani kis kedvencük számára, inkább ne vállaljanak állatot, hiszen csakis az lehet az érdekünk, hogy kisállatunk jól érezze magát. Ha boldog, és kiegyensúlyozottak, akkor a mi arcunkra is mosolyt fognak csalni!


Kép
Zábori Boglárka
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ROMANIA,KOVASZNA MEGYE, TORJA 327

(KONNATH ZSOLT, 2011.05.10 15:32)

A NYULAIM 1 hetesen KITAKAROZNAK A SZORBOL