Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élőhelyük:

Általában köves területen élnek, esetenként dús növényzetben. Territoriális állatok.

Leírásuk:

 A testük felső fele barna, szürke vagy világos barna, bizonyos fajoknál arany színű; a testük alsó fele fehér. Szemeik és füleik körül fehér a bundájuk. Füleik nagyok, farkuk hosszú és szőrtelen. Jól megfigyelhetőek a farkon a pikelyek, melyek gyakran töredezettek.Méretük 6-13 cm közötti, a hím és nőstény között a méretbeli különbség kicsi.

Viselkedésük:

 Hasonlóan viselkedik, mint a házi egér, azaz küzd az élelemért és a territóriumáért. Ettől függetlenül nem agresszív állatok, ha veszélyt észlelnek, felborzolják a szőrüket, hogy nagyobbnak látszódjanak.Ugyanakkor gyakran közösségekben él, melyekben több egércsalád él együtt, többnyire az élelemforráshoz közel. Előnyben részesítik a növényi eredetű táplálékot, de semmit sem vetnek meg. A nap kora reggeli s késő délutáni, illetve esti szakaszában a legaktívabbak. Fontos tudnivaló továbbá, hogy nagyon könnyen megijednek, s ha egyszer megijednek, akkor nagyon bizalmatlanok hosszú ideig. Ha nem ijesztjük meg őket, akkor nagyon szelídek, s nem is harapnak, de a probléma az, hogy sokszor mire hozzánk kerülnek, már jócskán megijesztette őket "valami". Ez a "valami" nem más, mint a többi egér, mivel a legtöbb állatkereskedésben sok egeret tartanak együtt, s gyakran harcolnak, főleg a hímek, akiknek így legtöbbször sebes a farka, s néha a lábuk is. Ez idővel begyógyul, de a bizalmatlanság és félénkség lassabban múlik el. Relatíve tiszta állatkák, főleg ha kapnak homokozót, amit WCnek használnak. Ha eddig valakinek azért lettek volna álmatlan éjszakái, mert nem tudta elképzelni hogy tisztálkodnak az egerek, akkor annak jó hírem van. Itt megnézheti.

Szaporodásuk:

 A vemhesség 6-7 hétig tart, s egy alkalommal legfeljebb 5 kicsi születik,de leggyakrabban 2-3. Mivel ez az idő lényegesen hosszabb, mint a többi egérféle vemhességi ideje, ebből következik, hogy a kicsik sokkal fejlettebbek is: sok esetben nem csupaszok, kevésbé igénylik anyjuk melegítését, s nem vakok. A természetben főleg tavasszal és nyáron szaporodnak. Minden szaporodási időszakban több almot nevelnek fel.A nevelés elsősorban a nőstény feladata, a hím többnyire csak őrködik, viszont ha több nőstény van a fészekben, akkor megosztják

egymás között az anyaságot, azaz együtt nevelik fel a kicsiket. A hímek körülbelül 6 hetes korukban válnak ivaréretté. Általában 3 évet élnek.A nőstények is. Azt, hogy terhes az egérke Én abból tudtam megállapítani, hogy nem "normálisan" aludt, hanem teljesen elterülve, s hogy sokkal többet pihent, mint normálisan, igaz ezeket a jeleket csak az utolsó hetekben prokudálta. Íme képek egy nappal a szülés előtt, s az egynapos kicsikről:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.